subota, 10. studenoga 2012.

Čipka kao modni detalj

Doba renesanse, u Evropi, je donijelo novu ljepotu u jednostavnosti i čistoći. To je doba koja je svijet upoznalo sa novim oblikom tekstilnog rukotvorstva, ili najkraće rečeno, čipkom. Čipka se prvobitno koristila u ukrašavanju tradicionalne ženske nošnje. Nakon nekog vremena čipka se počela koristiti u dekoraciji životnog prostora, kada su žene počele  da proizvode stolnjake, zavjese i mnoge druge stvari koje su radile pomoću igle (danas tzv. heklanje), što je jedan od oblika ovog tekstilnog rukotvorstva.

Kako su se vremena mjenjala, tako je i čipka doživljavala svoj uspjeh. Danas s pravom možemo reći da je čipka pustila korjene u modnoj industriji i u modnom životu žene, te da je nezamjenjiv modni detalj, sa mnogim specifičnostima. Bez obzira koji modni trendovi dolazili iz godine u godinu, čipka ostaje tu, neizbježna.

Iako su crna i bijela ono što je u suštini čipka, one su samo klasici čipke, jer i u mnogim drugim bojama čipka odaje svoju senzualnost.

Čipka ima jednakost nježnosti, nevinosti i čistoće. Zbog toga žene biraju čipku u raznim situacijama, i tako pokazuju svoju ženstvenost, eleganciju, romantičnost. Bitno je odabrati jedan čipkasti detalj da privučete vizuelnu pažnju, ne samo muškaraca nego i žena.

Crna čipka, simbol sexualnosti i elegancije:


Crvena čipka, simbol ženstvenosti i senzualnosti:


Bijela čipka, simbol nevinosti i čistoće:







Mislim da je jedno sigurno, nisu samo žene lude za čipkom, ipak na nju više otkače muškarci ;)

Nema komentara:

Objavi komentar