srijeda, 7. studenoga 2012.

Sweet november

Prognoza veli da ćemo ove godine miholjsko ljeto pamtiti kao nikada do sad, da će biti nezapamćene temperature u bablje ljeto, ili sunčana šarena jesen, onakva kakvu volim. Omiljeno godišnje doba mi je jesen, šarena, sunčana, pomalo kišovita. Mnogi ne uživaju i jeseni, ne doživljavaju je na pravi način. Za neke jesen znači sivilo (pored onoliko boja) i podrazumijeva kiše, čak i pored toplog miholjskog ljeta.
Znam da mnogi misle da je proljeće sezona novih početaka, buđenja prirode i svega živog što nas okružuje, kada žene otvaraju prozore da istjeraju dugu zimu iz domova, a unose miris behara, koji osvježava sva čula.
Ali za mene,jesen je doba koje mnogo obećava! Jesen, kada dunje žute i ispune sobu svojim mirisom. Jesen, kada sunce izgleda kao svila u njene prve dane. Jesen, kada svjetlost treperi, kroz bakarnocrvene krošnje drveća, duž aleja, između kojih se provlači kamena staza, sada prekrivena lišćem...žutim, crvenim, narandžastim, bakarnim, tek pomalo zelenim, koji padajući na zemlju, nošeni vjetrom šapuću jedan drugom o proteklom ljetu, i toplom suncu.
A onda dodje novembar, vrijeme kiša, i period kada zrak više nema miris jeseni, kada lišće natopljeno kišom počinje da tamni, nataloženo ispod stabala, kada nam sve češće vjerverice presjecaju put noseći i one zadnje orahe koje su uspjele da pronađu. Neki kažu da su novembri uvijek tužni, da donose zimu u domove.

Svaki mjesec u godini je specifičan po nečemu, meni bitnom, i vrijednom za pamćenje. Novembar ima najveću vrijednost. Mjesec rođenja. Našeg rođenja. Mog i njegovog. Mjesec koji obilježava naše postojanje. Možda je slučajno da smo rođeni u istom mjesecu, a možda je sila nebeska već tada imala za nas velike planove. Sudbina, vele ljudi! Blaženi mjesec novembar, dva lika, dva tijela, jedan mjesec i jedna duša!

Želim ti i ovog novembra sretan rođendan!


Nema komentara:

Objavi komentar