ponedjeljak, 12. studenoga 2012.

Život među sjenkama - Kabul

Ovaj post inspirisan je divnom knjigom o zivotu u Afganistanu, u vrijeme poslije pada talibanske vlasti i dolaska Amerikanaca u Kabul, nesvakidašnja knjiga koja se zove "Život među sjenkama", koja me povela u ovu srednjoazijsku zemlju, stvarajući mi gotovo realnu sliku o Avganistanu i životu u njemu, o ljepotama koje nudi. Toliko je slikovito objašnjeno da nakon čitanja imate osjećaj da ste lik iz knjige ( inače svaku knjigu doživljavam na ovakav sličan način). Ali život nije knjiga, i stvarnost je uglavnom drugačija od onog što čitamo.
Položaj žena, u ovoj zemlji je veoma loš, zaravo, malo je reći loš, žene nemaju skoro nikakva prava. Jasno nam je da je islamski zakon nešto strožiji prema ženama nego prema muškarcima, i da se Afganistan vodi tim zakonskim ustavom. Zahvaljujući medijima i savremenenoj informacijsko komunikacijskoj trehnologiji upoznati smo sa  životom u Avgansitanu i njegovim konzervativnim načinom življenja.
Nakon pada talibanskog režim, mnoge međunarodne nevladine organizacije posvetile su se poboljšanju pozicije i prava žena.  Iako je to postala svakodnevna tema, kako političara, tako i NVO, stranih donatora, medija, stanje se ne mjenja, ma koliko se raspravljalo o toj temi, to nema nikakvog uticaja na konzervativnu kulturu u Afganistanskim selima.


Antiislamisti kažu da je Islam odgovoran za ovakvo stanje u državi. Islam ne zabranjuje obrazovanje žena, učestvovanje žena u javnom životu, Islam ne odobrava zlostavljanje, ubijanje žena.Istraživanje UN-ovog razvojnog fonda za žene pokazalo je da je 87% žena u Afganistanu doživljelo neki oblik zlostavljanja. Na meti talibana su pogotovo ženska škola i djevojke, kao i žene političke vođe i aktivistice. U Kabulu se neke žene uključene u javni život, rade, obrazuju se, čak i bez burke, ali u ruralnim područjima to ostavlja krivi dojam i mnogo je drukčije. Iako postoji državni Ustav koji regulira prava i jednakost u Afganistanu, zabranjuje svaki oblik zlostavljanja, iako se radi na tome da se poboljša pozicija žene, rezultati su veoma mali i jedva vidljivi, sto možemo vidjeti i u dokumentarnom filmu "Ljubavni zločini u Kabulu"  koji nas vodi iza rešetaka ženskog zatvora Badam Baugh.




To je ona vrsta nade koja je ugnijezdi u srce žene koja je jako zaljubljena. Ako ikada vidiš tu nadu u očoma žene koja ti je bliska, postaraj se najbolje što miješ o tome, jer je ta nada najdragocjeniji i najveći dar koji Bog može dati čovjeku. To znači da si iskreno voljen - Život među sjenkama


Nema komentara:

Objavi komentar