ponedjeljak, 16. travnja 2012.

Njeno velicanstvo...ZENA

Danima slusam pricu o jednoj zeni, zeni koja je okupirala mastu mog prijatelja. Slusajuci njegova kukanja, jadikovanja, a ponekad i radovanja, tek shvatih koliko je ljubav komplikovana, zapravo ne ljubav, nego zena.
Zena je tema nasih svakodnevnih razgovora i nema ispijene kafe a da se ona ne spomene. I ne zato sto volimo da pricamo o njoj, ili sto nemamo drugih tema, nego pokusavamo da je  razumijemo.


Covjek se zaljubi gledajuci je iz dana u dan, zena se zaljubi slusajuci Balaseve stihove izrecene iz njegovih usta. I sve bi bilo super da zena nije zena, tj da nije tacno onako kako muskarci kazu da zene ne razumiju.
A o cemu se zapravo radi? Radi se o tome da ona ne zna sta zeli, mozda i zna, al nece da kaze. Kaze ona njemu jedne prilike “ daj da ovo prekinemo”, a vec sljedeca recenica je “volim te”. I voli  ga, vjerujem u to, nisu to male rijeci, i da nije tako zena ih ne bi izgovorila.  A zasto onda zeli da prekine sve to, niko ne zna, nit hoce da kaze. Ma ne zna ni ona vjerovatno. Pa kaze “ prevarit cu sebe, srce nudi vise no sto moze".
A ja kazem da “zena ima dva proljeca. I to jedno rano drugo kasno proljece. Hocu reci da zena dva puta ljubi, prvi put nesvjesno i idealno, drugi put zarko i strastveno. Prva ljubav je jaca i njeznija, a druga iskrenija i dublja. Od jedne se moze izlijeciti, a od druge ne. Prva oprasta i dopusta sve, a druga samo ljubi".
A koje joj proljece dodje on, moj prijatelj, ne znamo.

Da on nije Romeo, kako ga ja zovem, i da je ne cuva na dlanu, da joj ne poklanja svu svoju paznju, mozda  bi se ona vise trudila oko njega, a njena osjecanaj ne bi bila sadrzana u dvije rijeci, nego u mnogo djela i dokaza tih rijeci i osjecanja. Al opet mozda, jer zena je to, s njom se nikad ne zna.
A ja poznata feministkinja podrzavma je, sta god da je u pitanju, ima ona neke svoje razloge, koje niko ne zna…ipak je ona zena.
Izvini druze, ti ces se vec snaci nekako…znam to.

Nema komentara:

Objavi komentar