utorak, 5. veljače 2013.

Denis Mrnjavac! 05.02.

Lijepo je bilo pisati o Srđanu Aleksiću, o hrabrosti i moralu prije svega. Ali šta je moral radio 05. februara 2008. godine u sarajevskom tramvaju kada je od strane trojice napadača pretučen i izboden Denis Mrnjavac. Gdje su se sakrili svi moralni ljudi? Je li to među Bosancima i Hercegovcima više nema morala?

Bosna, zemlja u kojoj zakon postoji, ali ne da se i poštuje. U BiH pojam maloljetničke delikvencije postao je veoma čest, posljedice delinkvetnog ponašanja trpimo svi, od javnih ustanova do običnog građanina, kao u slučaju Denisa Mrnjavca, ni krivog ni dužnog. Radi se o nesigurnosti građana. Bosna postaje nesigurna zemlja za svoje građane, sudeći po dešavanjima od strane maloljetnika. Skoro da svaki dan možemo čuti ili pročitati o najmanje jednom učinjenom djelu od strane maloljetnika. Zašto se ništa ne mijenja? Koliko još treba da bude slučaja kao Mrnjavca da bi vlast u BiH reagovala? Zar jedna ustanova kao što je Zavod za vaspitanje muske djece i omladine ne može da utiče na poboljšanje sigurnosti građana, i na vaspitanje one djece koja dođu u zavod?
Danas se više niko i ne sjeca Mrnjavca, bilo je to prije 5 godina, ko bi se toga sjetio, kad imamo drugih većih problema. Danas nam pažnju odvlači Kurir, srbijanska novina, Goran Golub i njegova optužba Hanke Pladum.
Pa to je aktuelni događaj, zašto da se pokušavamo da riješimo problem maljoljetničke delikvencije, kada je zanimljivije ono što je Hanka radila u vrijeme rata. Strašno! O slučaju Golub- Paldum drugi puta, to sam navela jer je trenutno aktuelna vijest, jedna od onih koja je učinila da se zaboravi 05. februar 2008. godine, da zaboravimo jednog dječaka od nekih 17 godina, i njegovu tragičnu smrt, i izvršenu nepravdu od strane njegovih vršnjaka.
Niko kod nas ne shvata maloljetnički delikvenciju kao problem, niti vlast ( što nije nimalo iznenađujuće, jer naša vlast svaki ozbiljan problem ne prihvata kao problem), niti građani (koji po običaju ćute i prepuštaju vladi sve), niti roditelji ( koji vjeruju da će im škola vaspitati djecu). To je naša današnjica, naša jedna jedina BiH!

Ne dozvolite da se zaboravi nepravda učinjena 05.02.2008. nad jednim nedužnim mladim životom!
Ne zaboravite da je nekada među nama bio i Denis Mrnjavac!

Broj komentara: 5: