četvrtak, 28. veljače 2013.

Ponos vs. Nezavisnost

Jednom sam slučajno ušla u ulicu zvanu 1. Marta, gledam ono i kontam "a može li biti da se tako zove". Brzo sam napustila  tu ulice, misleći da sam zalutala. Međutim, naredne četiri godine, moj dom bio je u ulici 1. Marta. Lijepa je to ulica, kao i datum što je lijep, pa praznik je. Mi narod u BiH volimo taj dan, mislim, prvenstveno jer je praznik, ne radi se, ne ide u školu, spava se do kasno. Neki još i slave (u Federaciji), a neki Bogami, kukaju. Ma kome je do slavlja, nema šta da jede, nema dijete zdravstveno osiguranje, a eno ga kašlje, mora piti čaj od zove što ga nana brala lani.

Nezavisnost, dan kada je Bosna ponosna postala nezavisna, davne '92. Sada razmišljam je li cijena nezavisnosti sav ovaj čemer i jad, ova tuga. Mnogim životima svog naroda Bosna plati tu nezavisnost i otplaćuje je i dan danas.
Ali eto, bitno je biti nezavisan, i po cijenu bratstva i jedinstva.
Lijepo je obilježiti 1. Mart, sjetiti se te '92. Pa sjeti je se neko ovako neko onako. 1. Mart ima različitu vrijednost od osobe do osobe. Tako ćemo mi u našem gradiću sa friško uređenim trgom sutra da slavimo
 1. Mart. Mi zapravo imamo duplo slavlje, sutra je godišnjica jedine nam diskoteke u gradu, dolazi nam pola Granda (s vremena na vrijeme). Sutra ćemo da dijelimo bratstvo i jedinstvo, sestrinstvo i šta znam što još. Sutra će da se slavi, da se pije točeno pivo, vlaško, balijsko, nije važno koje, ha sutra smo svi braća i sestre. Nema sutra balija il neko drugi, sutra je bitno šta se pije, i kolko se pije. Pa jel' dan nezavisnosti ili ne. Pa moraju i ugostitelji nešto da zarade.

Tako se nekad vrijedni i časni narod danas zamijenio sa pijanicima i slavljenicima, kojima je važno imati razlog da se "zalije", a to što nam nezavisna i nekada ponosna Bosna propada.....ma ko još mari za time!

                                                                   Trg - Banovići

                                                          Dio cijene nezavisne nam BiH  

                                                                     Ponosna BiH

2 komentara: