petak, 19. travnja 2013.

Nedostaju li kome Cullenovi? Kratak drugi život

Vampiri su posljednjih godina česta pojava o kojima se pišu romani svih žanrova. Iako je Sumrak saga već skoro zaboravljena i davno ispucala svoju popularnost, ostalo je nešto nedorečeno, a što vjerujem da je većina pročitala. Nešto malo o Cullenovima iz perspektive nekoga ko nije član klana. Kratak drugi život je priča nastala iz Pomračenja. Da se prisjetimo male Bree, tek rođene vampirice, članice vojske koju je Viktorija formirala da se bore protiv Cullenovih. Bree nam priča o svom kratkom životu kao vampiru, od početka pa do trenutka kad joj Felix oduzima život. Nije žalila za takvim životom, obzirom da pravi život vampira nije ni upoznala jer je bila stvorena isključivo da napada. Ali za to kratko vrijeme uspjela je da nađe prijatelja, družnika, donekle čak ljubav, koji je nestao, a ona pretpostavlja da ga je ubila Viktorija.

Lijepo je pročitati nešto o svemu onome što smo čitali i gledali iz Belline perspektive. Imamo priliku da kroz oči naratora vampira vidimo ljudski život. Priča je uzbudljiva, puna isčekivanja, kao i u Pomračenju sve se svodi na borbu, svi zajedno očekujemo borbu.
Mnogi misle da su ovakve priče za tinejdžere, što je donekle istina jer je Sumrak saga okupirala većinom tinejdžere. Ali, ja čitam sve do čega dođem tako da nisam izostavila ni ovo. Mada moram priznat bila je tu blaga opsesija Cullenovima. Ali kao i sve ostalo i ova opsesija je popustila. Do danas dok nisam pročitala novelu o Bree Tanner. Kratak drugi život je novela sa malim brojem stranica koja je izdata još prije Praskozorja, ali ja nisam imala priliku do sada da je pročitam. I drago mi je što je ispalo ovako, da se nakon nekog vremena podsjetim.
Šteta je što Stefani Majer nije nastavila sa pisanjem Ponoćnog sunca, pričanjem Sumrak sage od početka ali iz Edwardove perspektive, jer ono malo što je procurilo na internetu me je oduševilo. Još da napomenem da se novela Kratak drugi život pročita u cugu, za samo par sati, a ja sam je pročitala pauzirajući jednu drugu knjigu.




Nema komentara:

Objavi komentar